Winkelcentrum Alexandrium Rotterdam

foto
De Architekten Cie. Fotograaf: Ernst van Raaphorst

Eigenaar Klepierre is bezig om het shopping mall gedeelte van winkelcentrum Alexandrium te Rotterdam te renoveren gebaseerd op een ontwerp van de Architecten Cie. De renovatie is vooral bedoeld om het interieur te upgraden en meer eenheid in het winkelcentrum te brengen. Belangrijkste punten hierin zijn: het creëren van een unieke shopping belevenis, flexibele service voorzieningen zodat er ruimte is voor seizoensaanpassingen en speciale gebeurtenissen zoals feestdagen, mode shows etc. en het beheersen van het energieverbruik en kosten.

Visualisatie gang en etalage
visualisatie gang en etalages (controle hinderlijke reflecties in etalageruiten) Testopstelling nieuwe plafond met geïntegreerde verlichting

Om de warmte belasting door de zon t.g.v. de vele daglicht voorzieningen (licht straten) terug te brengen is besloten om de bestaande daglichtstraten af te breken. Omdat Klepierre wel geloofd dat daglicht een hoge toegevoegde waarde heeft, heeft Klepierre besloten om 37% van het plafond alsnog te reserveren voor daglicht. In het nieuwe ontwerp zijn deze daglicht openingen voorzien in de plafonds van de winkelpassages tussen de diverse knooppunten. De knooppunten (daar waar meerdere gangen bij elkaar komen) zelf zijn in de nieuwe filosofie plaatsen zonder daglicht waar een WOW effect gerealiseerd moet worden middels architectonische elementen.

plafond met geïntegreerde verlichting
Foto: De Architekten Cie. Fotograaf: Ernst van Raaphorst
Opdrachtgever
Klepierre
Stad
Rotterdam
Werkzaamheden
In samenspel met de opdrachtgever en de architect is een lichtontwerp gemaakt inclusief visualisaties, lichtberekeningen en materiaal specificaties. Daarnaast is ondersteuning gegeven bij het tot stand komen van een proefopstelling en het vinden van de juiste (licht) leverancier welke in staat is zowel technisch als financieel aan de vraagstelling te voldoen. De uitdaging in dit project was het realiseren van totaal in het plafond geïntegreerde continue gebogen lichtlijnen met indirecte en verticale verlichtingsdetails zoals gevraagd door de architect.
Land
Nederland