Bouwbesluit 2012: regelbaarheid luchtverversing wordt teruggedraaid

29-03-2012

Artikel 3.31 van het Bouwbesluit 2012 betreft de regelbaarheid van luchtverversing. Het ministerie van BZK heeft besloten artikel 3.31 op (zeer) korte termijn aan te passen.

Het Bouwbesluit 2012 maakt heel wat discussies los. Op velerlei gebied zal toepassing in de praktijk leren of het nieuwe Bouwbesluit 2012 veel kinderziekten bevat. Een daarvan is de regelbaarheid van woningventilatiesystemen.

Artikel 3.31 suggereert dat zowel de toevoer- en afvoervoorzieningen als de natuurlijke en de mechanische voorzieningen moeten voldoen aan de eisen in artikel 3.31. Dat leidt volgens ISSO, kennisinstituut voor de installatiesector, tot verwarring en tot foutief ontworpen woningventilatiesystemen met te weinig capaciteit.

Na een notitie van ISSO heeft het ministerie van BZK (via het Meldpunt BB2012) besloten de tekst van artikel 3.31 aan te passen zonder verzwaring van de eisen ten opzichte van het artikel 3.50 uit het Bouwbesluit 2003. Natuurlijke toevoerventilatievoorzieningen moeten voldoen aan de wettelijke eisen uit artikel 3.31. Voor mechanische ventilatievoorzieningen echter dienen nog steeds de privaatrechtelijke kwaliteitseisen aangehouden te worden, zoals opgesteld door de installatiesector (GIW/ISSO, Uneto-VNI, Fme/VLA). Dat betekent toepassing van minimaal een calamiteitenschakelaar (nulstand) en een traploze regelaar of standenschakelaar voorzien van minimaal drie standen. Bron: Installatienet.nl

Andere wijzigingen in het Bouwbesluit 2012 t.o.v. Bouwbesluit 2003 betreffen bijvoorbeeld eisen uit oogpunt van brandveiligheid, daglichttoetreding, akoestiek en bouwfysica. Peutz biedt hierover een incompany training aan.

Contactpersoon: d.suverkropp [at] mook.peutz.nl (David Suverkropp)