Een onderzoek naar de flankerende geluidisolatie van glaswanden

19-02-2015

In utiliteitsgebouwen worden vaak glazen binnenwanden toegepast. Van deze constructies is weinig tot geen informatie beschikbaar over de flankerende geluidisolatie. In opdracht van de Nebifa voerden wij een meetonderzoek uit om deze kennislacune te vullen.

Wanneer de gangwand wordt uitgevoerd als volglaswand, dan is het voor de hand liggend deze uit te voeren als een dubbelwandig systeem. Met een opbouw van 2 x float glas op een spouw van enkele centimeters is het goed mogelijk te voldoen aan de geluidisolatie-eisen voor een verhoogde privacy tussen het werkvertrek en de aangrenzende gang.

Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt echter dat de flankerende geluidisolatie in deze situatie onvoldoende is om tussen de aangrenzende kamers te voldoen aan de vereiste geluidisolatie voor een normale Privacy.

Het dikker maken van een doorlopende ruit heeft maar weinig invloed op de flankerende geluidisolatie. Door de beglazing aan de ruimte-zijde gelaagd uit te voeren (met toepassing van een akoestische folie) kan de flankerende geluidisolatie wel effectief worden verhoogd.

Theo Scheers publiceerde in het blad Bouwfysica een artikel over dit onderzoek. Klik [hier] voor de volledige publicatie.

Contactpersoon: t.scheers [at] peutz.nl (subject: Onderzoek%20naar%20flankerende%20geluidisolatie%20van%20glaswanden) (Theo Scheers)