Medisch Spectrum Twente te Enschede

13-03-2016

Op 11 januari 2016 is het nieuwe Medisch Spectrum Twente gelegen aan het Koningsplein te Enschede geopend. Een ziekenhuis moet voor de patiënten een omgeving bieden die het helen ondersteunt en bespoedigt.

 

Peutz heeft ondersteuning verleend aan IAA Architecten inzake interne akoestische aspecten om een dergelijke "healing environment" te realiseren.

Ruimteakoestiek

Specifieke aandacht is besteed aan de akoestiek in het auditorium. De voorzieningen voor wanden en plafonds zijn in samenwerking met de architect bepaald met als uitgangspunt een rustige atmosfeer en goede spraakverstaanbaarheid zonder hinderlijke echo's. Om te beoordelen of de nagalmtijd in spreek(onderzoeks)- en bedskamers in het nieuwe gebouw zal voldoen aan de eisen en of het ruimteakoestische comfort voldoet aan de verwachtingen, zijn in het bestaande ziekenhuis proefkamers ingericht. Aan de hand van nagalmtijdmetingen is bepaald of de geprojecteerde afwerkingen, zoals een voor 40-45% geluidabsorberend plafond, afdoende zijn en of er nog een optimalisatie plaats kon vinden.

Atria

In het ziekenhuis is een zestal atria aanwezig met volumes van circa 14.000 - 24.000 m³. De atria zijn primair bedoeld als verkeersruimte maar er bevinden zich ook balies en wachtplekken. Verblijfsruimten zijn met een "binnengevel" afgescheiden van de atria. Met het stralenprogramma CATT Acoustic is een rekenmodel gemaakt van één van de atria. Aan de hand hiervan is voor alle atria bepaald welke afwerkingen op welke posities gewenst zijn om een “niet te luide, levendige ruimte” te realiseren. De atria staan aan de bovenzijde in verbinding met elkaar middels open technische ruimten. Om de gebruiker een beeld te geven van de te verwachten geluidniveaus in de atria ten gevolge van de technische installaties, is aan de hand van een simulatie van mogelijk te verwachten geluidniveaus hierin inzicht gegeven.

Interne geluidisolatie

Rekening houdend met de gewenste privacy en ter voorkoming van hinder vanuit omliggende ruimten zijn streefwaarden voor de geluidisolatie opgesteld en principevoorzieningen gedimensioneerd. Specifieke aandacht is besteed aan ruimten waar het juist heel stil moet zijn, zoals geluiddichte audiocabines, ruimte voor slaaponderzoek, en aan ruimten waar hoge geluidniveaus te verwachten zijn zoals separeerkamers en logopedieruimten. Om geluidhinder tot "aanvaardbare" waarden terug te brengen, zijn strenge eisen gesteld aan de geluidisolatie en de te treffen voorzieningen (bouwkundig en installatietechnisch).

Contactpersoon: f.vandepoel [at] peutz.nl (subject: Medisch%20Spectrum%20Twente) (Frederieke van de Poel)

Foto: IAA Architecten Enschede