Bouw nieuwe Fries Museum bereikt hoogste punt

22-09-2011

Musea bieden interessante bouwfysische uitdagingen, bijvoorbeeld in de afstemming tussen een aantrekkelijke daglichtbeleving en het beperken van hinder en schade door straling.

Peutz is als adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid betrokken bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe Fries Museum. Het museum maakt deel uit van het Project Nieuw Zaailand in het centrum van Leeuwarden. Dinsdag 20 september werd het hoogste punt bereikt. In 2013 staat de opening van het museum op het Zaailand op de agenda.

Het Fries Museum wordt een stoer en open gebouw en is ontworpen door de architect Hubert-Jan Henket in samenwerking met Bonnema Architecten. Het gebouw heeft in totaal 8.000 m² vloeroppervlak, waarvan 3.200 m² expositieruimte. De begane grond vormt de (openbare) verbinding tussen het plein en het nieuwe winkelcentrum. In het gebouw wordt naast een restaurant en museumwinkel ook een filmhuis ondergebracht. Het nieuwe Fries Museum krijgt een aantal bijzondere daglichtzalen op de bovenste verdieping. De centrale verkeersruimte bevindt zich aan de pleinzijde en biedt - naast een prachtig uitzicht - vanaf het plein een inkijkje in het museum. Vanwege de collectiewaarde bestaan er tegenstrijdigheden tussen brandveiligheid (ontvluchting) en inbraakveiligheid, die vragen om slimme oplossingen.

Het Project Nieuw Zaailand is een samenwerkingsverband van de Gemeente Leeuwarden, het Fries Museum, IPMMC Vastgoed en Syntrus Achmea Vastgoed. Kijk voor meer informatie op www.nieuwzaailand.nl en www.friesmuseum.nl.

Voor meer informatie: c.esmeijer [at] mook.peutz.nl (Casper Esmeijer)