Geluidzones en digitalisering bestemmingsplannen

04-02-2013

Op 1 juli 2013 moeten alle bestemmingsplannen zijn geactualiseerd en gedigitaliseerd. Gemeenten grijpen hierbij de kans aan om industrieterreinen te revitaliseren. Het verkleinen of afschaffen van geluidzones kan het gevolg zijn. Dit heeft consequenties voor bedrijven.

Face lift
Door industrieterreinen bestemmingsplantechnisch een 'face-lift' te geven wordt gestreefd naar een optimale benutting van de beschikbare gronden met tegelijkertijd een verbetering van de milieukwaliteit. Bij industrieterreinen waarop 'grote lawaaimakers' zijn toegestaan wordt de milieukwaliteit onder andere beschreven door de geluidzone. Deze geluidzones zullen in de digitale bestemmingsplannen opnieuw vastgelegd moeten worden.

Inkrimpen geluidzones
Een gevolg van het revitaliseren van industrieterreinen kan dan ook zijn het inkrimpen van geluidzones. In enkele gevallen kan zelfs het opheffen van de geluidzone aan de orde zijn, omdat grote lawaaimakers steeds vaker worden uitgeplaatst naar regionale bedrijventerreinen. Formeel juridisch is dit alleen mogelijk als hiermee niet getornd wordt aan de bestaande rechten van de aanwezige bedrijven.

De in vergunningen of maatwerkvoorschriften vastgelegde 'geluidruimte' moet minimaal worden gehonoreerd in de nieuwe geluidzone. Of, indien bedrijven buiten het gezoneerde terrein komen te liggen, moeten de geluidvoorschriften bij bedrijfswoningen op het bedrijventerrein opnieuw vastgelegd worden.

Om de geluidzone aan te passen zal daarom een gedegen geluidonderzoek moeten worden uitgevoerd waarbij van alle bedrijven de vergunde geluidruimte in kaart wordt gebracht. Gemeenten doen er goed aan om hierbij ook toekomstige ontwikkelingen bij de bedrijven te betrekken in de plannen voor aangepaste zones.

Noodzaak onderzoek
Voor een groot aantal gezoneerde industrieterreinen is een zonebewakingsmodel beschikbaar. In een rekenmodel is per afzonderlijk bedrijf de geluidruimte vastgelegd. Bij wijziging van een geluidzone zal dan in een onderzoek per bedrijf moeten worden nagegaan of de geluidruimte nog 'passend is' bij vergunning of het maatwerkvoorschrift. Alleen na gedegen onderzoek en overleg met de betrokken bedrijven kan de vergunde geluidruimte worden aangepast. Pas daarna kan dit eventueel leiden tot een wijziging van de zonegrens.

Tijdsdruk
De deadline van 1 juli 2013 waarop de bestemmingsplannen geactualiseerd moeten zijn nadert met rasse schreden. Dit mag echter niet tot gevolg hebben dat er geen zorgvuldige afweging wordt gemaakt van de nut en noodzaak van een geluidzone. Helaas is dat in de afgelopen maanden bij een aantal bestemmingsplanherzieningen wel het geval geweest. Door tijdig hierover het overleg met de betrokken gemeenten aan te gaan, kunnen nadelige gevolgen worden voorkomen.

Informatieplicht
Om het gesprek met de gemeenten aan te gaan moet bij de bedrijven wel bekend zijn dat geluidzones worden aangepast. Via de gebruikelijke kanalen, zoals lokale huis-aan-huis-bladen, worden de (voor)ontwerpen van de bestemmingsplannen bekend gemaakt. De gemeenten hebben echter niet de plicht om alle betrokken bedrijven afzonderlijk aan te schrijven. Hierdoor zijn niet alle bedrijven voldoende op de hoogte van de risico's die aanpassing van de bestemmingsplannen met zich meebrengt. Alleen door heel alert te zijn op de ontwikkelingen kan dit worden voorkomen. Bedrijvenverenigingen of industriekringen kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Contactpersoon: g.lassche [at] peutz.nl (Gert Lassche)