Peutz onderdeel team Nachteiland Amsterdam

16-11-2023

Miss Clark en Locus Real Estate Development winnen de tender voor Kavel 1C in Sluisbuurt met ‘Nachteiland’. Deze bijzondere woontoren met meerdere gezichten aan de Rudi van Dantzigstraat, zal over een paar jaar de skyline van Amsterdam verrijken.  

 

Nachteiland is ontworpen door MVRDV en Space Encounters en vernoemd naar de eerste choreografie van Rudi van Dantzig voor het Nederlands Ballet, een symbool van innovatie en culturele rijkdom. De ontwikkeling bestaat uit winkels en voorzieningen in de plint en daarboven ruim 150 woningen, waarvan 60 in de middenhuur. 

  • Een fijne plek om te wonen: met uitzicht op het groen én de dynamiek van de stad. 
  • Een herkenbaar gebouw die de buurt verbindt: Waar mensen elkaar ontmoeten en samenkomen.
  • Duurzaamheid: een energieleverend gebouw met een lage CO2-voetafdruk, gemaakt van circulaire en biobased materialen.  

Nachteiland wordt een energieleverend gebouw, grotendeels opgetrokken uit biobased materialen met een constructie die voornamelijk bestaat uit hout. Het aangrenzende parkje wordt langs de gevel opgetrokken naar groene verblijfsdaken. 

Nachteiland 2

Onze rol

Peutz heeft vanaf het eerste begin een actieve rol gespeeld in het ontwerpproces. Het doel was om een energieleverend gebouw te ontwerpen binnen de kaders van de tenderopgave en dat doel is bereikt. Een unieke prestatie voor een woontoren van 70 m hoogte. De energievraag is sterk gereduceerd en de lokale opwekking van energie is verregaand geoptimaliseerd. Kenmerkend voor het plan zijn de PV-panelen op de gevels en op de (groene) daken. Naast duurzaamheid/energie is Peutz verantwoordelijk voor de vakgebieden: brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica. 

Team

Team Nachteiland bestaat verder uit: Dura Vermeer, De Mannen van Schuim, Delva, Frontwise Facades, Nest Natuurinclusief, Grond en Ontwikkeling, Gemeente Amsterdam, Buro Happold, DGMR, Peutz, Hely en Content Captain. 

Beelden: Proloog Kijk voor meer informatie over Nachteiland op www.nachteiland.amsterdam