Tankers met toxische lading ook met toxische dampen?

11-02-2013

Samen met Peutz onderzoekt de Hogere Zeevaartschool Antwerpen de verspreiding van ladingdampen op een tanker. Docent Werner Jacobs: "Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om toekomstige officieren bewust te maken van de risico's van toxische ladingen".

Gevaarlijke lading
Veel van de varende tankers over de hele wereld vervoeren gevaarlijke stoffen als benzeen en fenol, die schadelijk kunnen zijn voor de bemanning. De Hogere Zeevaartschool Antwerpen wil met het onderzoek inzicht verkrijgen in de omvang van deze risico's en mogelijke maatregelen. Naast werkplekken krijgt ook de langdurige blootstelling in de woonaccomodatie op het schip de nodige aandacht.

Schaalmodel
Vanwege de complexe luchtstromingen aan boord van een tanker wordt het onderzoek in de windtunnel van Peutz uitgevoerd. In een schaalmodel van een bestaande tanker worden dampemissies beschouwd vanwege laden en lossen, het ontgassen van de tanks en ademverliezen tijdens het transport. Aan boord gelden de arbeidshygiënische en milieu-grenswaarden van de thuishaven. Zo zal voor de woonaccomodatie worden getoetst aan een grenswaarde voor benzeen van 5 µg/m³ (jaargemiddeld).

Aanbevelingen
Mogelijk leidt het onderzoek tot aanbevelingen voor aanpassing van het "procedures and arrangements manual" van tankers. Ook het optimaliseren van het ventilatiesysteem van de woonaccomodatie wordt onderzocht. De eerste resultaten worden naar verwachting in juni van dit jaar gepubliceerd.

Contactpersoon: s.vandenakker [at] peutz.nl (Stephan van den Akker) (Peutz) en Kapt. werner.jacobs [at] hzs.be (Werner Jacobs) (HZS Antwerpen)