Uitbreiding Audiologisch Centrum te Amersfoort

22-09-2011

In de jaren '60 is Peutz betrokken geweest bij de bouw van het Audiologisch Centrum in Amersfoort. Het gebouw is destijds speciaal voor audiologisch onderzoek ontworpen en wordt gekenmerkt door een stevige metselwerkconstructie die goed tegen trillingen bestand is.

Aangezien dit gebouw te klein geworden is en men op dezelfde locatie wilde blijven, is onderzocht op welke wijze uitgebreid kon worden. De enige mogelijkheid was een extra verdieping realiseren. Omdat de fundering van het bestaande centrum niet gedimensioneerd was op een extra verdieping is ervoor gekozen de extra verdieping met een zelfstandige draagconstructie over het bestaande gebouw heen te plaatsen.

Het Pento Audiologisch Centrum Amersfoort is een gespecialiseerd centrum voor onderzoek, revalidatie, advies en begeleiding voor mensen met gehoorproblemen, kinderen met taal-spraakproblemen en volwassenen met duizeligheidsklachten. Peutz heeft bij de uitbreiding van het centrum advies gegeven op het gebied van geluid, bouwfysica en brandaspecten. Met name de akoestische aspecten zijn kritisch vanwege de functie van het gebouw. Op de nieuwe verdieping zijn onderzoeksruimten, werkkamers, spreekkamers, kantoorruimten, een vergaderzaal/kantine en audiometrieruimten gesitueerd. Om voldoende lage geluidniveaus in de audiometrieruimten te realiseren, zijn deze uitgevoerd als zogenaamde doos-in-doos constructies. Om zoveel mogelijk hoogte te besparen, heeft elke audiometrieruimte zijn eigen vloer opgelegd op rubbers op de staalconstructie die over het bestaande gebouw heen gezet is.

Bijkomende complicatie was dat het bestaande gebouw tijdens de uitvoering moest blijven functioneren, waardoor aan de bouwvolgorde en de veiligheid binnenin en rondom het gebouw hoge eisen werden gesteld. Intensieve begeleiding en tussentijdse controlemetingen tijdens de bouw hebben ertoe geleid dat na oplevering is voldaan aan alle akoestische uitgangspunten. Bij de audiometrieruimten zijn zeer hoge geluidisolaties en lage achtergrond-geluidniveaus bereikt, waardoor de gebruiker zeer tevreden is.

SVP Architectuur en Stedenbouw heeft het idee geleverd en het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het bestaande gebouw met een extra verdieping.

Voor meer informatie: p.vandenboogaard [at] mook.peutz.nl (Paul van den Boogaard) en f.vandePoel [at] mook.peutz.nl (Frederieke van de Poel)