Windgeluid woontoren Cortinghborg Groningen opgelost

19-02-2015

Wind is stromende lucht en veroorzaakt net als bij andere stromende media bijna altijd trillingen. Vaak liggen door de wind veroorzaakte luchttrillingen buiten het menselijk hoorbereik, maar soms ontstaan geluiden die wel één of meer duidelijk hoorbare toonhoogtes hebben. Het wooncomfort in een Groningse toren werd er danig door verstoord.

Klachten over ernstig windgeluid

In de appartementen op de bovenste verdieping van de woontoren Cortinghborg in Groningen zijn lange tijd ernstige windgeluidproblemen geweest. Nu veroorzaakt stromende lucht bijna altijd luchttrillingen, maar vaak liggen die buiten het menselijk hoorbereik. In dit geval waren al bij matige tot harde wind luide tonen hoorbaar, die klonken alsof er in het dak geboord of geschuurd werd. Het woonplezier van de bewoners werd er flink door aangetast.

Aanpak bij Cortinghborg

In opdracht van De Huismeesters uit Groningen is het geluid in twee appartementen twee maanden lang gemonitord met op afstand uitleesbare meetsets. De bewoners gaven door wanneer er windgeluid was. De meetresultaten van die momenten werden naast de windgegevens van het KNMI gelegd. Een aantal mogelijke oorzaken, zoals balkonhekken, ventilatiesystemen en een spleet langs de dakrand, kon zo uiteindelijk uitgesloten worden.

Door een trillingsberekening aan de bliksemafleiders op het dak kon aangetoond worden dat de eigenfrequenties daarvan samenvielen met de gemeten toonhoogten in het windgeluid. Ze stonden windwervels af te schudden, net als soms gebeurt bij slanke schoorstenen. Daarbij kwamen ze zelf in trilling, als bijvoorbeeld een stemvork. Ze zijn onlangs van het dak verwijderd, als tijdelijke oplossing, waarna de windgeluidklachten abrupt over waren. Op dit moment wordt een definitieve oplossing getest om het afschudden van windwervels te stoppen, waarna de bliksemafleiders teruggeplaatst kunnen worden.

Wij doen wij?

Peutz adviseert hoe trillingen en vermoeiing en windgeluid ten gevolge van wind voorkomen of opgelost kunnen worden. Het akoestisch laboratorium en onze windtunnel spelen hierbij een belangrijke rol, al dan niet in combinatie met geluidmetingen op locatie, zoals bij Cortinghborg.

Contactpersoon: m.vanuffelen [at] peutz.nl (subject: Windgeluid%20woontoren%20Cortinghborg%20Groningen%20opgelost) (Marcel van Uffelen)