World Port Center

Naast het karakteristieke Hotel New York op de Rotterdamse Wilhelminapier staat het World Port Center. De grootste gebruiker is het Havenbedrijf Rotterdam. De topetages van het 32 verdiepingen tellende gebouw zijn grote conferentiezalen. Vanuit deze ruimten heeft men een fraai uitzicht over de havens.
Het gebouw is ontworpen door de bekende architect Sir Norman Foster, die internationale bekendheid verwierf met de Luchthaven London Stansted, de Hongkong Shanghai Bank in Hong Kong, de uitbreiding van de Rijksdag in Berlijn en de 259 meter hoge Commerzbank in Frankfurt. Hij was in 1992 tevens de ontwerper van het masterplan voor de gehele Wilhelminapier.

Bijdrage van Peutz

Door de open ligging aan de Maas en de overheersende zuid-westenwind kan het op de Wilhelminapier behoorlijk waaien. Uit windtunnelonderzoek op basis van het eerste ontwerp bleek dat ook: het gebouw zou te kampen krijgen met een zeer slecht windklimaat.
In overleg met de opdrachtgever en de architect is gezocht naar oplossingen om het windklimaat rond het gebouw en met name op het terras te verbeteren. Een van die oplossingen is de karakteristieke luifel aan het gebouw geworden. Verder zijn er schermen rond het terras aangebracht en is de hoofd entree verplaatst van de waterzijde naar de landzijde. De maatregelen zijn uiteindelijk sterk gezichtsbepalend geworden voor het gebouw.

Opdrachtgever
ING Real Estate Development
Stad
Rotterdam
Land
Nederland