renovatie

De Vernufteling 2017: stem nu voor Atlas TU/e

Het ontwerp voor de renovatie van het Hoofdgebouw Atlas van de TU Eindhoven is genomineerd voor de Vernufteling 2017. Het ontwerpteam bestaat uit Team V Architectuur, Peutz, Valstar Simons en Van Rossum. Peutz is betrokken als adviseur Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid, Duurzaamheid en Geveltechniek en als BREEAM-expert.

Voor de publieksprijs kan tot 27 oktober gestemd worden via deze link.

Vernieuwbouw Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Na de fusie van het Sint Lucas Ziekenhuis en het Sint Andreasziekenhuis is besloten om het bestaande Sint Lucas Ziekenhuis uit te breiden met nieuwbouw. Deze nieuwbouw is op zeer korte afstand van de A10 gerealiseerd waardoor sprake is van zeer hoge geluidbelasting op de oostgevels. Na de realisatie van deze uitbreiding zijn in het bestaande ziekenhuis verbouwingen en renovaties uitgevoerd. Het ziekenhuisbedrijf is niet onderbroken.

De Vereeniging

De grote zaal van concertgebouw De Vereeniging behoort dankzij de prachtige akoestiek tot de meest geroemde concertzalen van Europa en wordt vaak in een adem genoemd met het Amsterdamse Concertgebouw. De akoestiek is dan ook een van de belangrijkste erfgoedwaarden van het rijksmonument. Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan de akoestiek.

Gemeentearchief

Het nieuwe gemeentearchief maakt deel uit van het project Mariënburg Nijmegen, dat bestaat uit een Poortgebouw ten behoeve van theater- en bioscoopzalen (nieuwbouw) en vrijwel volledige nieuwbouw (op het casco na) van en aanbouw aan het voormali­ge politiebureau tot het zogenaamde Dienstenge­bouw, waarin behalve het gemeentearchief (4500 m²) ook de Dienst Sociale Zaken (12500 m²) en de Openbare Bibliotheek (4800 m²) gehuis­vest zullen worden.

Lloyd Hotel

Het Lloyd Hotel, in 1918 ontworpen door architect Evert Breeman, is een Rijksmonument in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Na 1989 is het gebouw een tijdlang verwaarloosd. In 1996 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit. Wie het beste idee had voor een nieuwe bestemming van het gebouw zou het recht op koop krijgen.

De Bazel

De Bazel, voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), is een imposant gebouw (ca. 32.000 m2) uit 1926 aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door architect Karel de Bazel en geldt als zijn belangrijkste werk. De Bazel diende achtereenvolgens als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, de Algemene Bank Nederland en ABN-AMRO. In 1999 kocht de gemeente Amsterdam het pand om er na een grondige renovatie door architectenbureau Claus en Kaan en restauratiearchitect Maarten Fritz vanaf 2007 het Gemeentearchief in te huisvesten.

De Meerpaal

In het centrum van Dronten is begin jaren 60 de Meerpaal van architect Frank van Klingeren gebouwd. De Meerpaal was een glazen overkapping van een stadsplein waarin allerlei functies in open verbinding stonden met elkaar. Het was een grootschalige ontmoetingsplek waar mensen onder andere konden spelen, een theatervoorstelling konden bezoeken en de weekmarkt konden bezoeken. De openheid van de Meerpaal had zowel voor- als nadelen. Een nadeel was de geluidsoverlast van de verschillende functies, vandaar dat besloten werd de Meerpaal te veranderen.

De Kortenaer

Aan de Kortenaerkade te Den Haag zijn in het voormalige kantoorgebouw "De Kortenaer" met een totaal oppervlak van 15.000 m² appartementen en stadswoningen gehuisvest. Het gebouwdeel aan de Kortenaerkade bestaat uit 11 bouwlagen, te weten kelder t/m 9e verdieping waarbij ter hoogte van de begane grond eveneens een ruimte (500 m²) is gerealiseerd ten behoeve van winkel/horeca. De achterliggende gebouwdelen (paviljoens) aan de Anna Paulownastraat en De Ruyterstraat bestaan uit 4 bouwlagen, te weten kelder t/m 3e verdieping.

De Vereeniging - Akoestiek als erfgoedwaarde

De Grote Zaal van Concertgebouw De Vereeniging behoort dankzij de prachtige akoestiek tot de meest geroemde concertzalen van Europa en wordt vaak in een adem genoemd met het Amsterdamse Concertgebouw. De akoestiek is dan ook een van de belangrijkste erfgoedwaarden van het rijksmonument.

Klik hier voor het hele artikel 'Akoestiek als erfgoedwaarde' in de special over Concertgebouw De Vereeniging: 'Icoon van en voor de stad' van 9 december 2015.

Opera en Theater

De Opera in Keulen, waarin het lokale operagezelschap is gevestigd, werd opgericht in 1957, nadat het oude gebouw in de tweede wereldoorlog was beschadigd. Het gebouw werd ontworpen door Wilhelm Riphahn en staat bekend om zijn karakteristieke terrassen aan de buitenkant van de toneeltoren en de karakteristieke balkons in de hal.

Academiegebouw

Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden is één van de oudste universiteitsgebouwen in Nederland, het is sinds 1581 in gebruik door de universiteit. In augustus 2009 is het Academiegebouw na een grondige renovatie geopend. Omdat het Academiegebouw de status heeft van Rijksmonument stond het behoud c.q. herstel van zo veel mogelijk authentieke aspecten voorop. Om die reden is in samenhang met opdrachtgever en architect zorgvuldig overwogen waar het gewenste evenwicht ligt tussen esthetische en functionele wensen van de gebruiker.

Gemeentehuis

De installaties in het gemeentehuis van Wassenaar aan de Witte de Wittstraat voldeden niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Het binnenklimaat was onvoldoende en het geïnstalleerde elektrisch vermogen (onder andere door de aanwezigheid van vele koelunits) was dusdanig hoog dat een aanvullend trafohuis noodzakelijk was. Om dit laatste te voorkomen en het binnenklimaat te verbeteren schreef de gemeente Wassenaar een ontwerpwedstrijd uit. Deze wedstrijd werd gewonnen door Peutz.

International School

Aan de Oirschotsedijk te Eindhoven is in de gebouwen van de voormalige Constant Rebeque kazerne de Internationale School Eindhoven (ISE) gehuisvest. Het project omvatte de renovatie / nieuwbouw van in totaal acht gebouwen te weten:

Vooral bij verbouwingen komen we rare dingen tegen

In een artikel in het Weekblad Facilitair schrijft David den Boer van Peutz: 'De sleutel voor brandveilig bouwen ligt niet in de wet- en regelgeving, maar bij de mensen die de gebouwen gebruiken en beheren'.

De regelgeving rondom brandveiligheid is de afgelopen decennia sterk veranderd. Voor 1992 golden er vooral lokale verordeningen rondom brandveiligheid. Na 1992 kwam er al meer eenduidigheid, in het eerste Bouwbesluit met specifieke eisen voor kantoren en woningen.

Abonneer op renovatie