In 2012 namen we afscheid van de gloeilamp, in 2016 startte de uitfasering van de halogeenlamp en nu is tijd om afscheid te nemen van TL-verlichting. Eind 2019 is er een herziene Ecodesign-maatregel voor lampen gepubliceerd, waarin minimum efficiëntie-eisen opgenomen zijn. TL-verlichting voldoet daar niet aan en daarom wordt deze verlichting vanaf 1 september 2021 uitgefaseerd.
U heeft TL-verlichting, wat nu?
U kunt de TL-buizen simpelweg vervangen door ledtubes of u vervangt alles, dus ook de armaturen. De eerste optie is uiteraard het voordeligst, maar er kleven ook nadelen aan. Zo moeten bijvoorbeeld alle drivers en starters worden verwijderen uit de armaturen. Dit is niet alleen tijdrovend, maar het betreft een technische wijziging, waardoor eventuele garantie op de armaturen vervalt én de installatie opnieuw gekeurd moet worden. Bovendien heeft een led-lamp een afwijkende lichtverdeling die niet past bij een TL-armatuur. De led-verlichting is daardoor minder efficiënt waardoor u inlevert op lichtkwaliteit en daarmee comfort. Deze nadelen zijn gemakkelijk uit te sluiten door over te stappen op led-armaturen met geïntegreerde leds of ledpanelen. Met de laatste optie reduceert u het aantal armaturen met zo'n 30%.
Verandering kantoorindeling en kantoorgebruik
Naast de uitfasering van TL-verlichting verwachten experts dat de functie van kantoren verandert, ook na de coronamaatregelen. Veel werk blijkt prima digitaal vanuit huis gedaan te kunnen worden. U kunt deze inzichten direct meenemen bij het vaststellen van lichtcriteria. Op basis van de lichtcriteria ontwerpen we een lichtplan. Hierbij houden we ook rekening met slimme energiebesparende maatregelen, zoals daglicht gerelateerd dimmen of bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie en uw huisstijl. Tot slot kijken we ook direct naar de mogelijkheden van dynamische en biologische lichtaspecten. Wilt u meer weten over licht, klik dan hier of neem contact op met een van onze adviseurs.