Metropool

foto
Jannes Linders

Pop- en cultuurpodium Metropool is in oktober 2009 geopend. Metropool bestaat uit een grote zaal, een kleine zaal, grand café, foyer, binnen terras, vier popoefenruimten en diverse kantoren. Het is een podium voor diverse activiteiten zoals live popconcerten, dance activiteiten, en een open podium voor popmuziek. Pop- en cultuurpodium Metropool is naast het spoor gebouwd en staat dichtbij woningen. Daarom is niet alleen de interne geluidisolatie van belang, maar ook de geluidemissie naar de omgeving en de geluidisolatie van buiten naar binnen.

Geluidisolatie

Bij de opzet van het gebouw is door architectenbureau Benthem Crouwel samen met Peutz een prachtige synergie gevonden voor noodzakelijke opbouw voor de geluidisolatie en de architectuur. Binnen de bouwkundige omhulling staan twee betonnen dozen op veren. Zo storen twee gelijktijdige concerten elkaar en de omgeving niet en toch kun je door de grote glazen pui de feeëriek verlichte dozen zien.

Zaalakoestiek

Naast het realiseren van een goede geluidisolatie is goed naar de akoestiek van de zalen gekeken. De twee zalen hebben respectievelijk 250 en 850 zitplaatsen. Samen met de directie van Metropool is besloten tot een akoestiek die zo min mogelijk publieksafhankelijk is. Daarnaast hebben we de zalen toch een eigen akoestiek gegeven. Samen met de architect hebben we een patroon van geluidabsorberend materiaal op de wanden en het plafond gezocht dat zowel goed oogt als goed klinkt.

Onder de grootste zaal zijn nog vier popoefenruimten gesitueerd. Deze popoefenruimten zijn ook als geluidisolerende dozen uitgevoerd.

Opdrachtgever
Pop- en Cultuurpodium Metropool
Stad
Hengelo
Land
Nederland