Opera en Theater

De Opera in Keulen, waarin het lokale operagezelschap is gevestigd, werd opgericht in 1957, nadat het oude gebouw in de tweede wereldoorlog was beschadigd. Het gebouw werd ontworpen door Wilhelm Riphahn en staat bekend om zijn karakteristieke terrassen aan de buitenkant van de toneeltoren en de karakteristieke balkons in de hal.

Bijdrage van Peutz

Hoewel de akoestiek van de zaal vrij goed is, zullen er verdere verbeteringen worden aangebracht. Na uitgebreide metingen werden akoestische doelen voor de renovatie geformuleerd: een warmere akoestiek, echo's te verminderen van de achterwand en het samenspel voor de muzikanten verbeteren. Het gebouw heeft een monumentale status en dus moeten deze verbeteringen worden gemaakt met grote zorg voor de materialen van de muren en het plafond. Om het effect van de wijzigingen te onderzoeken is een akoestische schaalmodel onderzoek uitgevoerd.

Schauspielhaus

Het aangrenzende theater (Schauspielhaus) is door dezelfde architect ontworpen, een paar jaar later. Dit theater heeft last van slechte natuurlijke spraakverstaanbaarheid als gevolg van de grote afmetingen (850 mensen zonder balkon) en het ontbreken van reflecties. Dit theater wordt vernieuwd, zoveel mogelijk overeenkomend met het bestaande, om reflecties te verbeteren en om het mogelijk te maken het theater zonder elektro akoestische versterking te gebruiken. Bovendien zullen de repetitieruimtes worden gerenoveerd en er zullen een aantal nieuwe kamers worden toegevoegd boven de nieuwbouw voor het laden en lossen. Het werk omvat ook bouwakoestiek, lawaaibeheersing van machines in het gebouw en bouwfysica (zoals energiegebruik).

Zie ook:
Sanierung Bühnen Köln

Opdrachtgever
Stad Keulen
Stad
Keulen
Land
Duitsland