Brandveiligheid

Bucket test sprinklerinstallatie Rotterdam Ahoy

Automatische sprinklerinstallaties zijn ontworpen om een brand snel te ontdekken en onder controle te houden, zodat veilig vluchten mogelijk is. Een geruststellende gedachte in ruimtes waar veel mensen bijeenkomen, zoals in Rotterdam Ahoy. Vanuit Rotterdam Ahoy bestond de wens om onder de sprinklerinstallatie een doek aan te brengen. Vanuit esthetisch oogpunt vormt het een nette afwerking en een 'verlaagd plafond' werkt sfeerverhogend. Omdat het een fijnmazig doek betreft, kon het mogelijk conflicteren met het sproeipatroon van het sprinklersysteem.

Bucket test sprinklerinstallatie Rotterdam Ahoy

Automatische sprinklerinstallaties zijn ontworpen om een brand snel te ontdekken en onder controle te houden, zodat veilig vluchten mogelijk is. Een geruststellende gedachte in ruimtes waar veel mensen bijeenkomen, zoals in Rotterdam Ahoy. Vanuit Rotterdam Ahoy bestond de wens om onder de sprinklerinstallatie een doek aan te brengen. Vanuit esthetisch oogpunt vormt het een nette afwerking en een 'verlaagd plafond' werkt sfeerverhogend. Omdat het een fijnmazig doek betreft, kon het mogelijk conflicteren met het sproeipatroon van het sprinklersysteem.

Brandgedrag van materialen

Er is steeds meer aandacht voor het brandgedrag van bouwmaterialen. De materialen die in een gebouw zijn toegepast, kunnen een grote rol spelen bij de ontwikkeling van een brand. Het is vreemd dat daar nu pas aandacht voor is, terwijl de Nederlandse regelgeving al 'sinds jaar en dag' eisen stelt aan materiaal met betrekking tot het brandgedrag. Een mooie aangelegenheid om daar nu eens dieper op in te gaan.

Brandklasse

Meetopstelling voor het bepalen van de rookwerendheid geaccrediteerd

Het Laboratorium voor Brandveiligheid van Peutz is al jaren actief op het gebied van de brandwerendheid en brandklasse en is voor diverse bepalingen geaccrediteerd en genotificeerd. Daarmee maakt Peutz voor die verrichtingen deel uit van een select gezelschap van Europees goedgekeurde instanties. Daarnaast is Peutz onafhankelijk, en daarmee voldoen we aan de strenge voorwaarden voor het EGOLF-lidmaatschap, de branche-organisatie van geaccrediteerde brandlaboratoria.

Amsterdam UMC, uniek Imaging Center in gebruik genomen

Sinds 31 oktober beschikt het Amsterdam UMC over een gebouw waarin alle medische beeldvormingstechnieken zijn samengevoegd. Met behulp van CT-scanners, PET-scanners en MRI's worden complexe beelden samengesteld ten behoeve van medische zorg en onderzoek. Revolutionair is de 'tracer-methodiek' die de verspreiding van bepaalde medicijnen binnen het lichaam kan volgen. Zo wordt direct zichtbaar of de medicijnen de plek bereiken waar ze effect hebben.

Bepaling rookwerendheid deuren geaccrediteerd

Sinds de opening van het 'Brandlab' in 2013, bij onze vestiging in Molenhoek, heeft het laboratorium een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn verschillende nieuwe testmethoden toegevoegd aan onze scope.

De bouwkundige brandveiligheid van gebouwen is een samenspel van drie essentiële veiligheidskenmerken. Naast brandwerendheid van constructies en brandbaarheid (brandgedrag) van materialen wordt bij het bereiken van een aanvaardbaar veiligheidsniveau in toenemende mate gebruik gemaakt van de weerstand van constructies tegen rookdoorgang, ook wel WRD of rookwerendheid genoemd.

Meten is weten

Het laboratoriumwerk zit bij ons in de genen - meten is weten. Onze collega en hoofd van het Laboratorium voor Brandveiligheid, j.mertens [at] peutz.nl (Jacques Mertens), bericht in zijn columns voor het magazine Raam en Deur geregeld over brandtesten en regelgeving.

Wat hierop volgende was een uitgebreid interview over zijn werk en over Peutz. Lees het artikel hier.

Herbouw Huis voor cultuur en bestuur Midden-Groningen

Op 17 april 2019 is er afscheid genomen van het oude gemeentehuis van Midden-Groningen. Alle inwoners, ondernemers en organisaties van Midden-Groningen waren van harte welkom om voor de laatste keer een kijkje te nemen in het oude gemeentehuis in Hoogezand. Dat een nieuw gemeentehuis nodig is, bleek tijdens de rondleiding door het oude gebouw. Hierbij waren onder andere lekkages goed zichtbaar.

Het nieuwe gebouw zal in dezelfde stijl als de aangrenzende muziekschool en het Kielzog worden gebouwd.

Deskundigheidsverklaring: Peutz en Efectis komen met eenduidige richtlijnen

In de markt wordt veel gebruik gemaakt van 'deskundigenbeoordelingen' om het vaak voorkomend verschil tussen een test en de realiteit te onderbouwen. Om de kwaliteit van deze beoordelingen verder te verhogen hebben wij samen met Efectis een aantal “spelregels” opgesteld. Belangrijke aandachtspunten daarin vormen de brondocumenten waarop de beoordeling wordt gebaseerd en de (aantoonbare) ervaring die de opsteller moet hebben met het gedrag van constructies bij verhitting.

Peutz hosts annual EGOLF meeting

Our Laboratory for Fire Safety aims for the highest quality level and operates in the market as a specialist for fire resistance, reaction to fire and smoke control, mainly for the building industry. To keep our knowledge up-to-date we play an active role within the EGOLF-organisation. For example, j.mertens [at] peutz.nl (Jacques Mertens) has been elected as executive committee member for the next three years and we host harmonisation courses at Peutz on a regular basis.

Ondertekening markeert aanvang ontwikkeling entreegebied Leiden Bio Science Park

MORE gaat het heten: de ontwikkeling van het nieuwe entreegebied van het Leiden Bio Science Park. Een feestelijke bijeenkomst met de partners Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en de Amstelveense ontwikkelaar Yisheng Development op 18 maart markeerde de officiële start van het project. Martijn Ridderbos, vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden ondertekende samen met Paul Dirkse, Leidse wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën en de heer Zhang van Yisheng Development de officiële overeenkomst over de ontwikkeling van het entreegebied.

Expertise vertaald

Veiligheid van Peutz / Safety by PeutzVeiligheid

In Veiligheid van Peutz (Engelstalige versie: Safety by Peutz), wordt ons werk op het gebied van veiligheid aan de hand van riant geïllustreerde projecten belicht. In dit boek tonen wij de verschillende facetten van veiligheid, zoals wij die onderzoeken.

Ingebruikname extra SBI trolley (EN 13823)

Peutz heeft een extra SBI trolley in gebruik genomen voor het testen van het brandgedrag van materialen conform EN 13823, één van de belangrijkste testen voor het classificeren van het brandgedrag conform EN 13501-1. Door de extra trolley is de testcapaciteit voor het uitvoeren van SBI testen aanzienlijk uitgebreid.

Peutz beschikt over een aantal geaccrediteerde en genotificeerde laboratoria en weet zich continu te blijven ontwikkelen om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van opdrachtgevers.

Peutz-project genomineerd voor International BREEAM Award

Recent heeft de BRE (Building Research Establishment) de nominaties voor de International BREEAM Awards 2019 bekendgemaakt. De shortlist bevat 37 genomineerde projecten verdeeld over drie categorieën in zowel de commerciële sector als de publieke sector (ontwerp, opgeleverd en in gebruik).

De shortlist bevat dit jaar 7 Nederlandse projecten, waarvan de nieuwbouw van het CollectieCentrum Nederland door ons als BREEAM Expert en adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid is begeleid.

 

Vijf jaar Laboratorium voor Brandveiligheid te Molenhoek

Op 11 december j.l. was het exact vijf jaar geleden dat de nieuwbouw van het Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid onder grote belangstelling werd geopend. De opening ging vergezeld van een minisymposium en een spectaculaire live brandproef.

Sinds de opening in 2013 van het ‘brandlab’ op onze vestiging te Molenhoek heeft het laboratorium een mooie ontwikkeling doorgemaakt en is ook ons team sterk gegroeid. Daar zijn we trots op!

Officiële start 2Amsterdam

Op dinsdag 13 november 2018 heeft na een intensieve voorbereiding de officiële start plaatsgevonden van de bouw van 2Amsterdam op de Zuidas te Amsterdam. 2Amsterdam bestaat uit 2 verouderde kantoortorens die een nieuwe toekomst krijgen. De westelijke toren wordt voorzien van een aantal extra bouwlagen waarin een high-end hotel voor hotelketen Melia zal worden gerealiseerd, met bovenin de hotel toren een skybar met een fantastisch uitzicht over de Zuidas en Amsterdam. De oostelijke toren zal eveneens op diverse verdiepingen worden uitgebreid en behoudt de kantoorfunctie.

Het hoogste gebouw van Nederland

Vorige week op 25 oktober 2018 heeft na jarenlange voorbereiding de officiële start plaatsgevonden van de bouw van De Zalmhaven aan de Gedempte Zalmhaven te Rotterdam. De Zalmhaven bestaat uit een woontoren met 260 appartementen en een hoogte van circa 215 meter, 2 woontorens met circa 90 appartementen en een hoogte van 70 meter, een parkeergarage en 35 grondgebonden woningen.  In de 'hoogbouw' zal op een hoogte van circa 200 meter eveneens een panoramaterras worden gerealiseerd.

Peutz en Efectis komen met eenduidige richtlijnen voor het opstellen van deskundigenverklaringen

De brandwerendheid van bouwproducten geeft aan in welke mate een constructie een brand kan tegenhouden. De brandwerendheid van een constructie wordt bepaald door middel van een brandtest. Uit de brandtest volgt een toepassingsgebied. Dit betreft het direct toepassingsgebied (Direct Field of Application, DIAP). Eventueel is uitbreiding mogelijk door middel van een EXAP (Extended Field of Application). Het resultaat wordt met DIAP en optioneel EXAP vastgelegd in een classificatie van de brandwerendheid volgens de EN 13501-2.

Abonneer op Brandveiligheid