Brandveiligheid

Museum Van Bommel Van Dam

Het monumentale postkantoor in Venlo is het nieuwe onderkomen van Museum van Bommel van Dam. Biermanhenket ontwierp de renovatie, twee uitbreidingen als het nieuwe interieur. Wat direct in het oog springt is het met champagnekleur omhulde kunstvenster op het dak. Het museum wilde een nieuwe huisvesting om meer bezoekers te kunnen ontvangen en zich manifesteren als culturele ontmoetingsplaats in de stad. Deze wens viel samen met het vrijkomen van het voormalige postkantoor in het centrum. Een in 1938 ontworpen rijksmonument, dat om een nieuwe bestemming vroeg.

SRON Leiden

In Leiden is de nieuwe huisvesting van SRON in gebruik genomen. Dit Netherlands Institute for Space Research – onderdeel van NWO-I – had voorheen de standplaats in Utrecht. In het kader van de samenwerking met de Universiteit Leiden en de TU Delft is een nieuw onderzoeksgebouw gerealiseerd naast het Huygens-laboratorium. Vanaf medio 2018 is in hoog tempo een ontwerp gemaakt van het gebouw, in totaal zo'n 10.000 m² bvo, en in oktober 2019 is Kuijpers-Medicomzes gestart met de bouw.

Strijp-S: de creatieve stad in Eindhoven

Strijp-S betreft een gebied van 27 hectare vlakbij het centrum van Eindhoven. Dit voormalige Philipsterrein werd ook wel 'de Verboden Stad genoemd'. In 2000 is het terrein verkocht door Philips en wordt het her-ontwikkeld. Binnen het gebied worden circa 4.000 woningen gerealiseerd. Daarnaast is er ruimte voor verschillende kantoren, commerciële functies, talrijke kleine bedrijven en horecagelegenheden. Het gebied kenmerkt zich zowel door renovatie en hergebruik van bestaande gebouwen alsmede sloop en nieuwbouw.

Klaproos Boxmeer CLT houtbouw 18 huurappartementen

Recent is het appartementencomplex De Klaproos in Boxmeer opgeleverd. Het project van Newomij bestaat uit 18 appartementen in CLT. CLT (Cross Laminated Timber) is een type hout dat bestaat uit lamellen van vurenhout die kruiselings met elkaar verlijmd zijn. Deze geprefabriceerde bouwelementen, voornamelijk vloer- en wandplaten, worden gebruikt om solide houten bouwconstructies te realiseren. 

Nominaties NIPV-VVBA scriptieprijs brandveiligheid 2024

Op woensdagmiddag 22 mei 2024 zijn op de Technische Universiteit Eindhoven tijdens de expertclass FSE–Next Generation de nominaties voor de NIPV-VVBA scriptieprijs 2024 bekend gemaakt. De scriptieprijs is een initiatief van de VVBA (Vereniging van Brandveiligheid Adviseurs) en het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid). De winnaar wordt op 6 juni 2024 bekendgemaakt tijdens het congres Fire Safety & Science in Arnhem. 

Start Bouw MORE5 in Leiden

MORE5, een nieuwbouwontwikkeling en onderdeel van de gebiedsontwikkeling MORE in Leiden heeft gisteren feestelijk het ‘Start Bouw’-moment gevierd. Het complex omvat 206 hoogwaardige huurappartementen en wordt gerealiseerd in het Leiden Bio Science Park. Peutz is bij dit project betrokken als adviseur bouwakoestiek, bouwfysica, brandveiligheid, energie- en milieuprestatie en windtechnologie. 

Sterkte constructie boogbrug bij brand

De constructie van een boogbrug beoordelen op sterkte bij brand? Natuurlijk willen we dat! Bij een dergelijk scenario moeten veel goed onderbouwde aannames gedaan worden en wij staan altijd open voor zo’n uitdagend project.

Project: N346 Schakel Achterhoek – A1

Er gaat een nieuwe brug over het Twentekanaal en in opdracht van BAM Infra en de provincie Gelderland hebben we onderzocht wat het temperatuurverloop en de maximale temperatuur in de boogbrug is als er een brandend voertuig op het wegdek staat. De constructeur is Ingenieursbureau Stendess NV uit Lievegem.

Depot Boijmans Van Beuningen

Het gebouw is een publiek toegankelijk kunstdepot in het centrum van Rotterdam. Het 15.000 m2 tellende gebouw heeft de vorm van een uitbuikende kom, die dankzij de kleine footprint oogt alsof die de grond niet raakt, met bovenin een overstek van 10 meter. De uitdaging was om het depot zo te ontwerpen dat het volledig zou worden opgenomen in het Museumpark. Door het, met 1.664 panelen van spiegelend glas, spiegelend te maken, is het een kunstwerk op zich geworden.

Abonneer op Brandveiligheid