Energieprestatievergoeding (EPV)

Energieprestatievergoeding tot 1 januari 2021

Verhuurders en huurders hebben sinds mei 2016 de mogelijkheid om een energieprestatievergoeding (EPV) af te spreken. De EPV is er voor woningcorporaties en andere verhuurders van sociale huurwoningen. Verhuurders kunnen een vergoeding van huurders vragen voor zeer energiezuinige woningen (zoals (bijna) nul-op-de-meter-woningen (NOM)). Ze krijgen dan een deel terug van hun investeringen om van sociale huurwoningen NOM-woningen te maken.

De hoogte van de EPV is gekoppeld aan de Netto warmtevraag van de woning (kWh/m²), een lagere waarde geeft de mogelijkheid tot een hogere energieprestatievergoeding. Om de EPV in rekening te mogen brengen is het onder andere nodig dat een Rapport Netto Warmtevraag is opgesteld conform ISSO 82.5 door een daartoe gecertificeerd bedrijf (BRL 9500-05).

Onderdeel betreft dat door middel van het uitvoeren van een luchtdichtheidstest wordt aangetoond dat gehanteerde waarde voor de luchtdichtheid (qv10-waarde) in de EPC-berekening in de praktijk wordt gehaald.

Peutz is gecertificeerd voor het opstellen van een Rapport Netto Warmtevraag en kan daarnaast de luchtdichtheid van de woning(en) testen.


Energieprestatievergoeding vanaf 1 januari 2021

Ook vanaf 1 januari 2021 blijft de mogelijkheid bestaan om een energieprestatievergoeding tussen verhuurder en huurder af te spreken. Vanaf dat moment vindt de berekening van de netto warmtevraag van de woning plaats conform NTA 8800.

Peutz is gecertificeerd voor het uitvoeren van berekeningen conform NTA 8800 en helpt u graag verder met vragen over de energieprestatievergoeding.