Commissie positief over MER motorcrossterrein Overloon

18-10-2014

Een motorcrossterrein bestemmen in de Ecologische Hoofdstructuur? Dat lijkt niet voor de hand te liggen, maar soms zijn er uitzonderingen. De milieueffectrapportage (MER) die wij opstelden voor motorcrossterrein Duivenbos in Overloon maakte de weg vrij voor het vaststellen van een bestemmingsplan waarin het crosscircuit positief bestemd wordt.Het crosscircuit ligt op gronden die bestemd zijn voor bos/natuur en in een gebied dat aangewezen is als Ecologische Hoofdstructuur. Het positief bestemmen van het circuit in een nieuw bestemmingsplan vereist een lange en zorgvuldige procedure, waarbij onder andere een milieueffectrapport (MER) gemaakt moet worden om alle belangen af te wegen, alternatieve locaties te onderzoeken en inpassingsvoorstellen te doen. In opdracht van de gemeente Boxmeer zette Peutz z'n tanden in deze pittige uitdaging.

Draagvlak

Het opgestelde MER laat zien dat het behoud van het circuit op de locatie de meest realistische optie is, maar dat de combinatie met natuur nog wel versterkt kan worden met enkele aanvullende maatregelen. Het onderzoek werd met alle belanghebbenden besproken, zodat er draagvlak ontstond voor de voorgestelde oplossing.

Uitzonderlijk geval

Nadat eerder de provincie Noord-Brabant, milieuorganisaties en omwonenden al aangaven in dit uitzonderlijke geval geen bezwaren te hebben tegen de ontwikkeling, oordeelde ook de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage onlangs dat het planMER van Peutz “alle essentiële informatie bevat om het milieubelang volwaardig te kunnen meewegen in een besluit over het bestemmingsplan. Het MER beschrijft overzichtelijk de natuurwaarden in het plangebied en de geluidbelasting die het circuit veroorzaakt.”

Sport en natuur in balans

Naar verwachting zal de gemeenteraad van Boxmeer tegen het einde van dit jaar het definitieve bestemmingsplan vaststellen, waarmee aan de lange onzekerheid over het voortbestaan van het crosscircuit een einde komt. Sport en natuur zullen in Overloon op deze manier voor de lange termijn in balans met elkaar kunnen functioneren.

Voor meer informatie: t.kessen [at] peutz.nl (subject: Commissie%20positief%20over%20MER%20motorcrossterrein%20Overloon) (Tony Kessen)