Geluidconcentratie veroorzaakt door gekromde oppervlakken

22-03-2012

Door ontwikkelingen in ontwerp-, materiaal- en fabricagetechnieken komen in nieuwe gebouwen steeds vaker gekromde vlakken voor, die het geluid kunnen focusseren. Focussering kan plaatselijk leiden tot onder meer zeer hoge geluidniveaus, kleuring of een echo. Geluidconcentratie is het onderwerp van een studie waarop Martijn Vercammen van Peutz op 3 april 2012 hoopt te promoveren.

Op 3 april promoveert Martijn Vercammen bij de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Eindhoven op het proefschrift "Geluidconcentratie veroorzaakt door gekromde oppervlakken".

Dit proefschrift handelt onder meer over echo's die ontstaan in koepelvormige en cilindrische ruimten. Belangrijkste bijdrage van het werk is dat deze echo's nu zijn te voorspellen en er mogelijkheden gegeven worden ze op te lossen.

Naast de theoretische behandeling van het onderwerp wordt ook een praktische voorspellingsmethodiek gegeven en wordt een aantal praktijkvoorbeelden gegeven uit de adviespraktijk bij bureau Peutz. Belangrijkste voorbeeld is de koepelvormige concertzaal in Düsseldorf, de 'Tonhalle' die voor renovatie een sterke echo had welke bekend stond als de klopgeest. Op basis van het onderzoek kreeg deze zaal een metaalgaas binnenafwerking met daarachter reflectoren die de geluidconcentratie konden opheffen. Deze reflectoren zijn aan de hand van schaalmodelonderzoek geoptimaliseerd. Dankzij deze reflektoren maar ook door andere maatregelen heeft de Tonhalle nu een uitstekende akoestiek en wordt als de beste zaal van Noordrijn-Westfalen beschouwd.

Andere voorbeelden zijn de renovatie van de Royal Albert Hall en de metingen in de Klankkaatser, een klankkunstwerk van Hans van Koolwijk.

Contactpersoon: m.vercammen [at] mook.peutz.nl (Martijn Vercammen)