Het succes zit in het voortraject

11-10-2012

“Peutz heeft aan een paar woorden genoeg om het tot een goed einde te brengen.” Dat zegt Jaap Smalbroek van De Waal Beheer in onze nieuwe brochure Ruimtelijke Ordening.

Alles in één hand
De herbestemming van het voormalige provinciehuis in Utrecht is met 34.000 vierkante meter een van de grootste transformatieprojecten in Nederland. De hoogbouw van het complex wordt een hotel en in de laagbouw komen 665 studentenkamers – een welkome toevoeging in een stad met 4000 studenten op de wachtlijst voor een kamer. Deze plannen pasten niet in het bestemmingsplan en dus moesten er procedures worden gestart om beide bestemmingen mogelijk te maken.

De Waal Beheer, die het complex heeft aangekocht, heeft Peutz ingeschakeld volgens een beproefde filosofie. “We laten opdrachtnemers het liefst het hele traject doen, zeg maar van aanleg tot en met onderhoud. Dan geef je ze de volledige verantwoordelijkheid en krijg je betere resultaten”, zegt Jaap Smalbroek van De Waal Beheer. “Dat geldt hier ook. Als je een snelle effectieve procedure wilt, dan moet je een eindeloze lijst van dingetjes en onderzoekjes afwerken en ook nog constant overleggen met belanghebbenden en het spel spelen met de gemeente. Dat kan ik zelf wel op onderdelen gaan uitbesteden, maar ik heb liever een betrouwbare partij die de verantwoordelijkheid en de coördinatie op zich neemt.”

Moeilijk
Ruimtelijke ordening is almaar in beweging. De vraag naar ruimte verandert en de visie op ruimtegebruik verandert mee. Iedereen die met ruimtelijke ordening te maken krijgt, zoals projectontwikkelaars, particulieren, bedrijven en gemeenten, loopt vroeg of laat tegen moeilijke procedures en schier onbeantwoordbare vragen op.

Het draait om vertrouwen
Waarom Peutz? Directeur Dirk de Boer van LSI project investment nv: “Omdat ze het kunnen. We gaan in het Schiekadeblok in Rotterdam een mix van werken, wonen en uitgaan mogelijk maken, waarmee dit gebied een belangrijk onderdeel van het centrum gaat worden. De verdeling van de functies en wat er wel en niet komt wordt uiteindelijk bepaald door de markt. Dat betekent dat we voor het MER en het bestemmingsplan de grenzen van globaliteit en flexibiliteit opzoeken zodat we straks gefaseerd aan het werk kunnen zonder concessies te doen aan de leefbaarheid. Dan heb je een bureau nodig dat deskundig genoeg is om de kar te trekken en flexibel genoeg om de koers aan te passen. En er moet een ‘klik’ zijn op het persoonlijke vlak, want het draait uiteindelijk om vertrouwen.”

Download hier onze nieuwe, kleurrijke brochure Ruimtelijke Ordening.

Contactpersoon: k.vandernat [at] zoetermeer.peutz.nl (Koen van der Nat) of t.kessen [at] mook.peutz.nl (Tony Kessen)