Inwerkingtreding RO Standaarden 2012

04-09-2012

Sinds 1 januari 2010 geldt de verplichting dat ruimtelijke instrumenten zoals bestemmingsplannen, beheersverordeningen en structuurvisies elektronisch worden vastgesteld, beschikbaar gesteld en bekendgemaakt.

Vanaf 1 oktober 2012 mogen de RO Standaarden 2012 worden toegepast. Vanaf 1 juli 2013 is het verplicht de RO Standaarden 2012 toe te passen.

Digitaal succes
Met de invoering van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de communicatie over ruimtelijke plannen en andere ruimtelijke besluiten vergaand gemoderniseerd en verbeterd. Niet de papieren versie maar juist de digitale versie wordt als de juridisch bindende versie aangewezen. Dat heeft als positief gevolg dat het meest voorkomende ruimtelijke plan, het bestemmingsplan, vergaand gestandaardiseerd is en voor een ieder via internet raadpleegbaar is via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website staan nu ongeveer 21.000 bestemmingsplannen, zodat gesproken kan worden van een succesvolle invoering van het digitale plan. Dat blijkt ook uit het gestaag stijgende aantal raadplegingen dat momenteel ruim één miljoen per jaar bedraagt.

Nieuwe standaarden
De RO standaarden bevatten normen voor de digitale vormgeving, inrichting en beschikbaarstelling van de ruimtelijke instrumenten. Ze bewerkstelligen dat de digitale processen binnen de ruimtelijke ordening goed en efficiënt verlopen. Ervaringen in het gebruik van de digitale RO Standaarden en ontwikkelingen in wet- en regelgeving hebben inmiddels geleid tot ingrijpende wijzigingen: RO Standaarden 2012. 

Nieuw in de RO Standaarden 2012 is een standaard voor planteksten: IMROPT2012. Toepassing van deze standaard zorgt ervoor dat de planteksten van ruimtelijke plannen afzonderlijk van elkaar leesbaar zijn. Zo kan de lezer van een plan dat via internet is ontsloten, makkelijker door specifieke stukken tekst navigeren. Wie planteksten op deze manier wil ontsluiten, is verplicht deze standaard toe te passen. Peutz werkt al volgens deze laatste standaard.

Inwerkingtreding
De nieuwe RO standaarden 2012 treden met ingang van 1 oktober 2012 in werking. Tussen 1 oktober 2012 en 1 juli 2013 bepalen overheden zelf welke versie van de RO Standaarden zij toepassen bij het in procedure brengen of houden van ruimtelijke besluiten. Het is ook toegestaan om in de periode tussen 1 oktober 2012 en 1 juli 2013 over te schakelen van RO Standaarden 2008 naar RO Standaarden 2012. Het louter overschakelen van de RO Standaarden 2008 naar de RO Standaarden 2012 geldt niet als een gewijzigde vaststelling.

Bron: Staatsblad nr. 332 en Staatscourant nr. 14821

Contactpersoon: k.vanderNat [at] zoetermeer.peutz.nl (Koen van der Nat)