Label voor duurzame gebiedsontwikkeling gelanceerd

22-09-2011

Tijdens de Dutch Green Building Week werd onlangs het keurmerk BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling gelanceerd: hét nieuwe keurmerk voor het certificeren van duurzame gebiedsontwikkeling. Het Keurmerk voor Duurzame Gebiedsontwikkeling is ontwikkeld als antwoord op vragen uit de markt naar één gezamenlijke taal voor duurzaamheid.

Lokale en nationale overheden, ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs, energiebedrijven, waterbedrijven en anderen hebben behoefte aan een eenduidige definitie van duurzaamheid. Het keurmerk zorgt ervoor dat deze partijen bij het realiseren van gebiedsontwikkelingen dezelfde taal spreken. Zo kan er zonder spraakverwarring succesvoller worden samengewerkt en wordt er helder inzicht verkregen in de duurzaamheidsprestaties van een gebied, zoals bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk of bedrijventerrein.

Het Keurmerk toetst de duurzaamheid van een gebied op 40 aspecten, ingedeeld in de categorieën Synergie, Bronnen, Ruimtelijke Ontwikkeling, Welzijn & Welvaart, Gebiedsklimaat en Management en geeft het gebied een duurzaamheidsscore tussen de 1 en 5 sterren.

De meerwaarde van een certificaat voor een gebiedsontwikkeling kan velerlei zijn. Voor gemeenten, provincies en de rijksoverheid kan het de bevestiging zijn van de realisatie van gestelde duurzaamheidsambities. Of een verantwoording aan een gemeenteraad of inwoners. Voor private partijen kan het een signaal zijn naar beleggers, (toekomstige) gebruikers en opdrachtgevers. Maar het kan natuurlijk ook gewoon een expressie zijn van een intrinsieke behoefte om duurzaam te ontwikkelen en het resultaat onafhankelijk te laten toetsen.

Peutz leverde aan verschillende onderdelen van het nieuwe keurmerk een inhoudelijke bijdrage, en informeert u graag verder over duurzame gebiedsontwikkeling.

Voor meer informatie: t.kessen [at] mook.peutz.nl (Tony Kessen)