Peutz winnaar juryprijs 5e editie Doe & Durf competitie: De Ingenieuze Stad

04-12-2019

Afgelopen vrijdag vond de finale plaats van de 5e 'Doe & Durf competitie' met als thema 'De Ingenieuze Stad'. De competitie is een initiatief van jongNLingenieurs, de jongerenvereniging binnen Koninklijke NLingenieurs. Het is voor jonge ingenieurs een fantastisch podium binnen de ingenieursbranche, om creatieve innovatieve oplossingen te delen voor actuele maatschappelijke uitdagingen.

Het probleem: het hitte-eilandeffect
Het hitte-eilandeffect, dat zorgt ervoor dat het in stedelijke gebieden warmer is dan in het omliggende landelijke gebieden. De belangrijkste oorzaken zijn de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen en de relatief lage windsnelheden. Het temperatuurverschil kan oplopen tot 6 graden. Daarnaast worden woningen steeds beter geïsoleerd, om energie te besparen én wil men zoveel mogelijk licht in huis, dus grote raampartijen. Goede isolatie is prettig tijdens de koudere maanden, maar tijdens een warme zomer wil je de warmte als het afkoelt graag uit je huis hebben. Dit kan niet zonder ramen en deuren te openen. Daardoor kan er andere hinder ontstaan zoals muggen of geluidsoverlast van de straat. Een te warm huis kan hittestress veroorzaken. Jong Peutz heeft een innovatieve creatieve oplossing bedacht voor dit probleem. 

Ons winnende concept: VariaTherm 
VariaTherm is een variabele 'isolatieschil', die bestaat uit beweegbare delen. De beweegbare delen worden met behulp van sensoren geopend of gesloten. Als ze open staan, ontstaat er een luchtstroom tussen binnen en buiten en koelt je woning sneller af. Is het buiten koud, dan blijft de isolatieschil gesloten. Het is als het ware een '4-seizoenen dekbed' voor je woning. 

Bekijk hier de pitchvideo, hier een artikel op 'de Ingenieur' of luister hier naar een bijdrage in de uitzending 'Bouwmeesters' op BNR Nieuwsradio (na 14 min).