Klimaatbeheersing

Depot Boijmans Van Beuningen

Het gebouw is een publiek toegankelijk kunstdepot in het centrum van Rotterdam. Het 15.000 m2 tellende gebouw heeft de vorm van een uitbuikende kom, die dankzij de kleine footprint oogt alsof die de grond niet raakt, met bovenin een overstek van 10 meter. De uitdaging was om het depot zo te ontwerpen dat het volledig zou worden opgenomen in het Museumpark. Door het, met 1.664 panelen van spiegelend glas, spiegelend te maken, is het een kunstwerk op zich geworden.

Nieuwe accreditatie ventilatietoestellen

Het Laboratorium voor Bouwfysica van Peutz heeft een accreditatie toegekend gekregen voor het verrichten van metingen aan ventilatietoestellen met warmteterugwinning conform de Europese norm EN 13141-7. Deze metingen hebben onder meer betrekking op het energetisch rendement van het toestel. Binnen de energietransitie is het belangrijk om prestatie-eigenschappen van producten eenduidig en betrouwbaar te bepalen. Deze opstelling draagt daar een steentje aan bij.

 

Onderzoek naar kortsluitingseffecten

Bij het woord kortsluiting denk je waarschijnlijk niet direct aan luchtcirculatie. Toch is daar sprake van als bij mechanische ventilatie de toegevoerde lucht zich onvoldoende vermengt in een ruimte en vrijwel direct via het afzuigrooster weer naar buiten geblazen wordt. Of dat juist afgevoerde lucht direct via het inlaatrooster weer naar binnengezogen wordt. Deze luchtstromen wil je gescheiden houden en daarom spreekt men van kortsluiting als dat niet het geval is.

Peutz geaccrediteerd voor vaststellen geluidvermogen windturbines

Bij de overgang naar duurzame energieopwekking lijkt (grootschalige) windenergie op dit moment de economisch meest rendabele vorm. Tegelijkertijd is er (wereldwijd) discussie over met name het geluid vanwege windturbines dat hinder in de woonomgeving kan veroorzaken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de geluidproductie van windturbines en hoe deze lager te krijgen.

CO2 emissiehandel en CO2 heffing

Nederland doet mee aan het Europese systeem voor emissiehandel: het European Union Emissions Trading System (EU ETS). Het EU ETS is het grootste emissiehandelssysteem ter wereld, met ongeveer 10.000 Europese bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 45% van de CO₂-uitstoot in de EU. De verplichtingen van het Kyoto-protocol en het Klimaatverdrag zijn de aanleiding geweest voor de inzet van emissiehandel. Landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend, zijn verplicht om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Warmtepompen - de sleutel voor de energietransitie? (English pdf available: Heat pumps - Key to the energy transition)

Warmtepompen worden zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten ingezet als energiezuinige vervanging van het conventionele verwarmingssysteem. Of als aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem (zogenaamde hybride systemen) en daarmee wordt het een integraal onderdeel van ons leven. Als gevolg hiervan rijzen er vragen over het gebruik, de juiste maat, het rendement en de daaruit voortvloeiende energierekening. Hoe krijgen we antwoord op deze vragen?

CollectieCentrum Nederland (CC NL) Amersfoort, met een BREEAM-score van 91,62% een van de meest duurzame gebouwen van Nederland

Onlangs is het CollectieCentrum Nederland (CC NL) geopend in Amersfoort. Het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vier grote collectiebeherende instellingen: Het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed., Het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Paleis Het Loo. Het CollectieCentrum Nederland bewaart ongeveer een half miljoen objecten. 

Rui­me­re toe­gang tot de be­stuurs­rech­ter bij om­ge­vings­rech­te­lij­ke be­slui­ten

Ben je belanghebbende bij een bestemmingsplan, omgevingsvergunning of natuurvergunning? Dan hoef je voorlopig niet meer eerst een zienswijze in te dienen tegen het ontwerpbesluit om je recht op beroep bij de bestuursrechter ‘veilig te stellen’. Maak je als belanghebbende wel gebruik van zo’n uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure, dan mag je bij de bestuursrechter altijd tegen het hele besluit procederen, ook als je in de voorbereidingsprocedure alleen een zienswijze hebt ingediend tegen een of meerdere aparte onderdelen van het besluit.

Corona en ventilatie

In de media is veel te doen over ventilatiesystemen en/of gebrekkige ventilatie in relatie tot verspreiding van het Corona-virus, de zgn. aerosolen-route. Wij krijgen diverse vragen van klanten over dit onderwerp. Wij volgen hierin de aanbevelingen van het RIVM. Maar in aanvulling daarop dient u wel met een aantal aspecten rekening te houden.

Opening vernieuwde Anne Frank Huis

Na twee jaar werkzaamheden is vandaag het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam geopend door Koning Willem-Alexander. De nieuwe ontvangsthal is de meest in het oog springende verandering. Ook de dagboekzaal is vernieuwd en herbergt een onzichtbare hoeveelheid bijzondere techniek ter bescherming van Anne's manuscript. Het manuscript ligt tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte.

De omgevingswet

Het doel van de omgevingswet

Het doel van de nieuwe omgevingswet (inwerkingtreding 1 januari 2024) is om de regels omtrent ruimtelijke ontwikkeling in Nederland te versimpelen en vervolgens samen te voegen. Alle regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water worden gebundeld in de nieuwe wet. In deze nieuwe Omgevingswet zijn burgers, bedrijven en overheden gezamenlijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van de fysieke leefomgeving. De kern van de omgevingswet bestaat uit zes verschillende instrumenten:

Erasmus MC

Negen jaar lang is gebouwd aan de nieuwbouw van het Erasmus MC, een van de grootste bouwprojecten van Nederland, welke eind 2017 is opgeleverd en in 2018 in gebruik is genomen. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig gebouw met veel complexe techniek. Peutz heeft als bouwfysisch adviseur bijgedragen aan een veilige, comfortabele en gezonde omgeving voor patiënten en personeel van het Erasmus MC.

Nieuwe Erasmus MC geopend

Op vrijdag 18 mei is de hoofdingang van de nieuwbouw van het ErasmusMC geopend. Negen jaar lang is gebouwd aan de nieuwbouw van het Erasmus MC, een van de grootste bouwprojecten van Nederland. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig gebouw met veel complexe techniek. Peutz heeft als bouwfysisch adviseur bijgedragen aan een veilige, comfortabele en gezonde omgeving voor patiënten en personeel van het Erasmus MC.

Provinciehuis Noord Brabant

Het Provinciehuis Noord Brabant uit 1971 is oorspronkelijk ontworpen door architect Maaskant en is intern geheel verbouwd naar ontwerp van Kaan architecten. Doel van de verbouwing van de 103 m hoge toren is uitvoering geven aan de wens van de provincie om het gebouw als Huis voor Brabant deels terug te geven aan de bevolking en de kantooromgeving geschikt te maken voor Het Nieuwe Werken.

De binnenkant is volledig onder handen genomen. Grootste blikvanger is de nieuwe ontvangstverdieping die wordt geopend voor het publiek.

Staatsoper

Staatsoper Unter den Linden is een operagebouw aan de Unter den Linden boulevard in Berlijn. Het gebouw stamt uit 1742. Vanaf 2010 tot en met eind 2017 is het gerenoveerd. Hierbij zijn zowel het operagebouw zelf als de aanliggende kantoren gerenoveerd. Ook is er een nieuw gebouw met repetitieruimtes achter het oude opslaggebouw gerealiseerd.

Abonneer op Klimaatbeheersing