Bouwfysica

Museum Van Bommel Van Dam

Het monumentale postkantoor in Venlo is het nieuwe onderkomen van Museum van Bommel van Dam. Biermanhenket ontwierp de renovatie, twee uitbreidingen als het nieuwe interieur. Wat direct in het oog springt is het met champagnekleur omhulde kunstvenster op het dak. Het museum wilde een nieuwe huisvesting om meer bezoekers te kunnen ontvangen en zich manifesteren als culturele ontmoetingsplaats in de stad. Deze wens viel samen met het vrijkomen van het voormalige postkantoor in het centrum. Een in 1938 ontworpen rijksmonument, dat om een nieuwe bestemming vroeg.

Strijp-S: de creatieve stad in Eindhoven

Strijp-S betreft een gebied van 27 hectare vlakbij het centrum van Eindhoven. Dit voormalige Philipsterrein werd ook wel 'de Verboden Stad genoemd'. In 2000 is het terrein verkocht door Philips en wordt het her-ontwikkeld. Binnen het gebied worden circa 4.000 woningen gerealiseerd. Daarnaast is er ruimte voor verschillende kantoren, commerciële functies, talrijke kleine bedrijven en horecagelegenheden. Het gebied kenmerkt zich zowel door renovatie en hergebruik van bestaande gebouwen alsmede sloop en nieuwbouw.

Start Bouw MORE5 in Leiden

MORE5, een nieuwbouwontwikkeling en onderdeel van de gebiedsontwikkeling MORE in Leiden heeft gisteren feestelijk het ‘Start Bouw’-moment gevierd. Het complex omvat 206 hoogwaardige huurappartementen en wordt gerealiseerd in het Leiden Bio Science Park. Peutz is bij dit project betrokken als adviseur bouwakoestiek, bouwfysica, brandveiligheid, energie- en milieuprestatie en windtechnologie. 

Donna

Bijzonder aan Donna is dat in dit ontwerp werk en wonen in één gebouw is geïntegreerd. Naast de eerste zeven kantoorverdiepingen zijn er vanaf de zevende verdieping zijn nog eens vier verdiepingen met woon- en werklofts gerealiseerd. Kenmerkend aan het gebouw is de hoge verdiepingshoogte die vanaf de kantoorverdiepingen doorgetrokken is tot in de woningen. Dit draagt bij aan het kenmerkende industriele karakter van Strijp-S.

Depot Boijmans Van Beuningen

Het gebouw is een publiek toegankelijk kunstdepot in het centrum van Rotterdam. Het 15.000 m2 tellende gebouw heeft de vorm van een uitbuikende kom, die dankzij de kleine footprint oogt alsof die de grond niet raakt, met bovenin een overstek van 10 meter. De uitdaging was om het depot zo te ontwerpen dat het volledig zou worden opgenomen in het Museumpark. Door het, met 1.664 panelen van spiegelend glas, spiegelend te maken, is het een kunstwerk op zich geworden.

Museum W wint als duurzaam monument de Publieksprijs 2023

Afgelopen zondag werd door Architectuurlijk Weert bekend gemaakt dat Museum W de winnaar is van de Publieksprijs 2023. Het museum won met 20% van de ingezonden stemmen. Het markante rijksmonument is in 2020 – 2022 helemaal gerestaureerd. Meest opvallend is de goudkleurige gevel aan de westzijde, een ontwerp van de Limburgse ontwerper Maurice Mentjens. Deze nieuwbouw is helemaal geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en er is een warmtepomp geïnstalleerd. Verder is de gevelbeplating duurzaam vervaardigd van gerecycled koper en aluminium en is zelf zo nodig ook weer te recyclen.

Museum W.

Museum W is een museum voor cultuurhistorie en hedendaagse kunst in de stad Weert in de Nederlandse provincie Limburg. Het museum is in mei 2022 na een verbouwing en herinrichting heropend. Het pand is op basis van de nieuwe museumvisie gerenoveerd, gerestaureerd en ingericht naar een ontwerp van Maurice Mentjens. Zowel de collectiepresentatie als het tentoonstellingsprogramma hebben een vernieuwde, moderne insteek gekregen.

Energetisch prestatie stralingspanelen conform IEC 60675-3

Wat zien we hier: hoe een stralingspaneel opwarmt na inschakeling (real-time). De opwarmtijd is één van de aspecten die volgens de norm moeten worden bepaald (nominal heat-up time period). We bepalen ook de emissiviteit van de panelen.

Stralingspanelen kunnen bijvoorbeeld in moderne, zeer goed geïsoleerde woningen snel en lokaal bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat. Wij doen deze testen in een van onze klimaatkamers in ons Laboratorium voor Bouwfysica waarbij de ruimte op een constante temperatuur van 20 graden wordt gehouden.

CollectieCentrum Nederland genomineerd BREEAM Award 2022

CollectieCentrum Nederland is genomineerd voor de internationale duurzaamheidsprijs 'BREEAM Award 2022' in de categorie "Public Sector Project – Post Construction"! Wij hebben tijdens de ontwerpfase van het nieuwe depotgebouw, waar de vier rijkscollecties van Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden bewaard, opgetreden als BREEAM Expert en adviseur bouwfysica.

CollectieCentrum Nederland

Onlangs is het CollectieCentrum Nederland (CC NL) geopend in Amersfoort. Het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vier grote collectiebeherende instellingen: Het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed., Het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Paleis Het Loo. Het CollectieCentrum Nederland bewaart ongeveer een half miljoen objecten.

Woongebouw Fibonacci Amsterdam

Aan de Panamalaan 11-13 te Amsterdam is het woongebouw 'Fibonacci' gesitueerd. Direct naast het woongebouw is het sproortraject Amsterdam – Utrecht gelegen. Dit woongebouw bestaat uit 243 stadsappartementen. Vanwege de zeer hoge geluidbelasting ten gevolge van railverkeer op bovengenoemd spoortraject is in de kern van het woongebouw een atrium gerealiseerd waardoor alle woningen een zogenaamde geluidluwe gevel hebben. Onder het woongebouw Fibonacci is een parkeergarage worden gerealiseerd.

Duurzame onderwijscampus Porteum Lelystad

In Lelystad is de nieuwe duurzame onderwijscampus Porteum gerealiseerd. De campus bestaat uit zeven kleinere gebouwen: drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo en een cultuurgebouw. Het brengt al het middelbaar onderwijs in Lelystad samen op één nieuwe groene, duurzame en inspirerende omgeving. De campus was al in gebruik sinds eind augustus, maar is op 8 oktober jl. feestelijk geopend. Ondanks de schaalgrootte – 27.500 m2 en 3.800 leerlingen – hebben Dirk Jan Postel en Rinske Wikkerink van Kraaijvanger Architects een verrassend kleinschalige en intieme leeromgeving gecreëerd.

CollectieCentrum Nederland (CC NL) Amersfoort, met een BREEAM-score van 91,62% een van de meest duurzame gebouwen van Nederland

Onlangs is het CollectieCentrum Nederland (CC NL) geopend in Amersfoort. Het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vier grote collectiebeherende instellingen: Het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed., Het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Paleis Het Loo. Het CollectieCentrum Nederland bewaart ongeveer een half miljoen objecten. 

Helpdesk Corona Bouw & Techniek - Voor veilig en gezond doorwerken (update 26 juni 2021)

Protocol 'Samen veilig doorwerken'. Dit protocol biedt duidelijkheid aan bedrijven, bewoners, opdrachtgevers, klanten, en alle werkenden over veilig werken tijdens de coronacrisis. Ook aan bod komt de manier waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig doorgang kunnen vinden. Het protocol is door Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan het ministerie van BZK aangeboden en in het overleg met de Ministers van BZK en I&W met diverse andere bouwbranches en vakbonden aangevuld en vastgesteld.

Wijzigingen Bouwregelgeving

Per 1 juli 2021 treden nieuwe toegankelijkheidseisen in werking voor publiek toegankelijke gebouwen. De drempel van de hoofdtoegang van nieuwe gebouwen, zoals winkels en cafés, mag maximaal 20 millimeter hoog zijn. Dit geldt ook voor de route van de openbare weg naar het gebouw. Daarnaast dienen in nieuwe voor het publieke toegankelijke gebouwen trapmarkeringen te worden aangebracht en worden aanvullende eisen gesteld voor de eigenschappen van trapleuningen. De toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking wordt hierdoor verbeterd.

Abonneer op Bouwfysica