De training
Geluidsoverlast in gebouwen kan niet alleen het comfort en de gezondheid van bewoners en gebruikers beïnvloeden, maar ook de waarde en functionaliteit van een pand. Tijdens deze cursus leer je hoe je geluidsproblemen kunt identificeren, analyseren en effectief kunt aanpakken.
In deze training wordt de nodige kennis en daarnaast de nieuwste technieken en best practices aangereikt, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt met het ontwerpen en optimaliseren van stille en aangename leef- en werkomgevingen.
Doelgroep
De cursus is gericht op professionals in de bouw- en installatiesector die betrokken zijn bij het ontwerp, de constructie, installatie en het onderhoud van gebouwen en hun kennis willen verdiepen en vaardigheden willen ontwikkelen op het gebied van akoestische prestaties van gebouwgebonden installaties.
Ben jij werkzaam als of bij:
- Ingenieur (Bouwfysica en Installatietechniek): betrokken bij de technische aspecten van het gebouw, inclusief het ontwerp van HVAC-systemen (verwarming, ventilatie, en airconditioning) en andere installaties die geluid kunnen produceren.
- Installateur: verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van technische installaties in gebouwen en moeten weten hoe ze deze kunnen optimaliseren om geluidsproblemen te minimaliseren.
- Projectontwikkelaar: betrokken bij de planning en ontwikkeling van bouwprojecten en moeten begrijpen hoe akoestiek de waarde en het comfort van een gebouw kan beïnvloeden.
- Facility Manager: verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud van gebouwen en moeten weten hoe ze geluidsproblemen kunnen identificeren en oplossen.
- Akoestisch Adviseur: gericht op geluids- en akoestiekproblemen in gebouwen, en vaak nauw samenwerkend met de bovengenoemde professionals.
- Overheidsfunctionaris en Beleidsmaker: betrokken bij het ontwikkelen van regelgeving en normen op het gebied van geluid en akoestiek in de bouw.
- Architect: verantwoordelijk voor het ontwerp van gebouwen en rekening moeten houden met akoestische aspecten in hun ontwerpen.
Wat leer je?
- Je krijgt de basiskennis geluid: algemeen, frequenties, geluiddruk- en vermogen, rekenen/optellen geluidniveaus.
- Je leert de bouwkundige aspecten: ruimteakoestiek, nagalmtijd, lucht- en contactgeluid, geluidisolatie, geluidabsorptie.
- Je krijgt kennis over luchtbehandelingsinstallaties: onderdelen en opbouw luchtkanalensysteem, ventilatorgeluid, stromingsgeluid, geluiddempers, geluidoverdracht via kanalensysteem, in- en uitstraling van kanalen, overspraak, effect HEPA-filters.
- Je leert geluid herkennen (ventilatorgeluid, stromingsgeluid, constructiegeluid).
- Je leert de (wettelijke) kaders installatiegeluidniveaus: Bbl (voorheen Bouwbesluit), Omgevingswet (voorheen Activiteitenbesluit), PvE frisse scholen, kantoren, operatiekamers, cleanrooms, onderwijs.
- Je leert hoe specificaties installaties te beoordelen.
- Je leert drukverliesberekeningen te beoordelen.
- Je leert waar je rekening mee moet houden bij geluidmetingen in de praktijk (meten, analyseren, apparatuur, etc).
- Diverse casussen en (reken)opdrachten om in groepsverband te bespreken/aan te werken (o.a. overspraakberekeningen, geluid via kanalensystemen, constructiegeluid).
Programma
Datum: nader te bepalen | 9.30 - 16.30 | BCN Utrecht
- Basiskennis
- Bouwkundige aspecten
- Luchtbehandelingsinstallaties
- Herkennen van geluid
- Omgevingswet, Bbl
- Praktische handvatten
Docent
Metin Bakir, 10 jaar ervaring binnen bouwfysica, akoestiek en installatiegeluid als adviseur.
Kosten
€ 650,- per deelnemer. Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch. Exclusief 21% BTW.
Aanmelden of meer informatie
Nicole ten Broeke
Meld u aan via %20n.tenbroeke [at] peutz.nl (n[dot]tenbroeke[at]peutz[dot]nl) of via dit formulier. Neem telefonisch contact op voor meer informatie via 085 8228 622.
Peutz houdt zich het recht voor om bij onvoldoende deelnemers de cursus uit te stellen of geen doorgang te laten vinden.