Energielabel niet verplicht, wel nuttig

27-11-2012

Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer het voorstel om bij de verkoop van huizen een Energielabel verplicht te stellen, verworpen. Desondanks biedt het verduurzamen van een woning wel meerdere voordelen.Indien het voorstel was aangenomen zouden per 1 januari 2013 huizen alleen nog verkocht mogen worden met een Energielabel. Zonder zo'n label zou een notaris de verkoopakte niet mogen ondertekenen. Het verkopen van een huis zonder Energielabel blijft nu mogelijk, als zowel de koper als de verkoper er vanaf ziet.

Waarom toch nuttig?
Het Energielabel is in het leven geroepen om het verduurzamen van bestaande woningen te stimuleren. Met het label kunnen verschillende panden met elkaar vergeleken worden met betrekking tot 'energiezuinigheid'. Een woning met een goed label heeft, bij eenzelfde bewonersgedrag, een lager energiegebruik dan een woning met een slecht label. Naast een lagere energierekening biedt een woning met een goed label over het algemeen ook een hoger wooncomfort en is de waarde van de woning meestal hoger.

Het verduurzamen van een woning biedt, ondanks dat het Energielabel niet verplicht wordt gesteld, derhalve wel meerdere voordelen. Peutz heeft ruime ervaring met in kaart brengen van mogelijke energiebesparende maatregelen voor woningen en utiliteitsgebouwen waarbij comfort en een gezond binnenklimaat integraal in het advies worden meegenomen.

Contactpersoon: m.vanbeek [at] zoetermeer.peutz.nl (Marco van Beek)