Vanwege het Europese streefdoel om te komen tot een besparing van 20% op het energieverbruik in 2020 is recent door de Nederlandse overheid besloten energie meer aandacht te geven. Dit heeft geleid tot de volgende aanpassing van het beleid:
- in werking treden Tijdelijke regeling implementatie artikelen 8 en 14 Richtlijn energie-efficiëntie;
- betere handhaving van de energiebesparingsverplichting zoals opgenomen in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit en invoering concrete maatregellijsten.
Tijdelijke regeling energie-efficiëntie
Deze relatief onbekende regeling kan voor bedrijven een grote impact hebben en brengt een aantal belangrijke verplichtingen met zich mee:
- het uitvoeren van een energie-audit voor grote ondernemingen (netto omzet meer dan € 35 miljoen en gemiddeld meer dan 250 werknemers). Er dient uiterlijk op 5 december 2015 een energie-audit (inventarisatie van het energieverbruik en de mogelijkheden tot reductie) inclusief verslag te zijn uitgevoerd en vervolgens ten minste elke vier jaar. Bedrijven die zijn toegetreden tot de MJA3 of de MEE (Meerjarenafspraken energie-efficiëntie 2001-2020) zijn vrijgesteld. Ditzelfde geldt voor ondernemingen die beschikken over een gecertificeerd energiebeheersysteem dat voldoet aan de minimum-criteria van de richtlijn.
- het uitvoeren van een kosten-batenanalyse, door alle bedrijven indien een bedrijf voornemens is om – bijvoorbeeld – een nieuwe stookinstallaties voor elektriciteitsopwekking of een nieuw warmtenet of koudenet op te richten.
Handhaving energiebesparing en maatregellijsten
De overheid gaat het toezicht op naleven van artikel 2.15 intensiveren. Daarnaast worden erkende 'maatregellijsten’ opgenomen in de regelgeving. Deze lijsten bevatten energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen (zogenaamde rendabele maatregelen). Een bedrijf kan ervoor kiezen om met de toepassing van de lijst te voldoen aan de besparingsverplichting. Het treffen van rendabele maatregelen is verplicht, het gebruik maken van de maatregellijst niet. Er is inmiddels voor zeven sectoren een, in overleg met de sector opgestelde, lijst beschikbaar: de metaal, de autoschadeherstelbranche, de rubber- en kunststofindustrie, datacenters, zorginstellingen, scholen en kantoren. De komende maanden worden met de nog ontbrekende sectoren afspraken gemaakt over nieuwe maatregellijsten.
Peutz voert de energiebesparingsonderzoeken uit en kan u vanuit een integrale benadering optimaal adviseren over te maken keuzen. Mocht u vragen hebben wat wij voor u kunnen betekenen neem dan gerust contact op met j.vanhees [at] peutz.nl (subject: Overheid%20zet%20in%20op%20energiebesparing) (Jeroen van Hees) of j.harbers [at] peutz.nl (subject: Overheid%20zet%20in%20op%20energiebesparing) (Jasper Harbers).