Ruimtelijke ordening

De Omgevingswet

We kunnen er niet meer omheen, de Omgevingswet wordt op 1 januari 2024 ingevoerd. Dit zorgt voor een vereenvoudiging van de regels voor de fysieke leefomgeving en bovendien worden alle regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water gebundeld. De Omgevingswet moet tot 4 verbeteringen leiden:

Update van de bruidsschat en rijksregels in het DSO

In de week van 9 januari voert men een update uit op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dan komt een nieuwe versie beschikbaar van de toepasbare regels voor Maatregelen op Maat die horen bij de bruidsschat. Ook muteren juridische regels en wordt er een nieuwe versie van de toepasbare regels geladen die horen bij de algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) en de Omgevingsregeling (Or). In de week van 16 januari voert men een update uit op alle content op de demo-omgeving.

Stikstofchaos duurt voort: streep door bouwvrijstelling en 22 november (weer) nieuwe AERIUS

Woensdag 2 november heeft de Raad van State - niet geheel onverwacht – een streep gezet door de zogenaamde ‘bouwvrijstelling’. Dit betekent dat vanaf nu ook de stikstofdepositie in de aanleg/bouwfase van een project of initiatief weer uitgerekend moet worden met AERIUS Calculator. Bij veel projecten hebben wij al voorgesorteerd op deze uitspraak, desalniettemin zullen de komende tijd weer veel nieuwe AERIUS-berekeningen uitgevoerd moeten worden voor de aanleg-/ en bouwfase van een project of initiatief.

 

Omgevingswet koerst aan op 1 juli 2022

Minister Ollongren, VNG, IPO en Unie van Waterschappen blijven aankoersen op een verantwoorde inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 juli 2022. Steeds meer overheden zijn aangesloten op het DSO, ze oefenen met het stelsel en regelen hun eigen processen in. De bestuurlijke partners hebben de minister tijdens het Bestuurlijk Overleg van 8 december opgeroepen het ontwerp van het Koninklijk Besluit, met de inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2022, op korte termijn aan het parlement aan te bieden.

Nieuwe datum voor zorgvuldige start Omgevingswet: 1 juli 2022

De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt met een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Dit geeft het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties meer ruimte om de implementatie van de wet op een zorgvuldige en verantwoorde wijze af te ronden. Dat meldt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan beide Kamers.

Rui­me­re toe­gang tot de be­stuurs­rech­ter bij om­ge­vings­rech­te­lij­ke be­slui­ten

Ben je belanghebbende bij een bestemmingsplan, omgevingsvergunning of natuurvergunning? Dan hoef je voorlopig niet meer eerst een zienswijze in te dienen tegen het ontwerpbesluit om je recht op beroep bij de bestuursrechter ‘veilig te stellen’. Maak je als belanghebbende wel gebruik van zo’n uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure, dan mag je bij de bestuursrechter altijd tegen het hele besluit procederen, ook als je in de voorbereidingsprocedure alleen een zienswijze hebt ingediend tegen een of meerdere aparte onderdelen van het besluit.

Meanderpark Nieuwegein – gasloze transformatie voor bijzondere doelgroep

Met de overdracht van de laatste serie van 93 woningen aan woningcorporatie Portaal werd de transformatie van het kantoorpand Meander naar het wooncomplex MeanderPark succesvol afgerond.

 

Bouwbedrijf De Waal bouwde in 1998 het kantoorgebouw, dat onder andere dienst deed als gemeentehuis van Nieuwegein. Enkele jaren geleden werd besloten het gebouw te transformeren naar woningen. De Waal realiseerde de transformatie naar 254 gasloze woningen, die alle in beheer komen bij Portaal.

Eerste natuurvergunningen op grond van het Stikstofregistratiesysteem verleend

Begin oktober zijn de eerste (definitieve) natuurvergunningen verleend voor woningbouwprojecten, waarbij depositieruimte uit het Stikstofregistratiesysteem is toegedeeld. Deze depositieruimte is gecreëerd door de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/uur per 16 maart 2020. Sindsdien kan voor woningbouwprojecten een beroep worden gedaan op deze depositieruimte met een vergunningaanvraag op grond van de Wet natuurbescherming. Voor onder meer het project Terrazzo in 's-Hertogenbosch is onlangs deze natuurvergunning verleend.

Strijp-S: The Cohesion Lux

In The Cohesion Lux worden 199 starterswoningen waaronder enkele 'friendswoningen' gerealiseerd. De plint van het gebouw betreft een carré met daarop twee getrapte torens welke aan de spoorzijde zijn verbonden middels een brandwerend geluidscherm. In de plint wordt een commerciële functie voorzien.

The Cohesion Lux

Strijp S: Sixty5

Sixty5 kenmerkt zicht door de getrapte terrasgevel en betonnen gevelelementen waarin het hout van de bekisting nog zichtbaar is, grote glasvlakken en ruimte balkons. In het gebouw zijn 105 luxe appartementen gerealiseerd en een commerciële plint.

Sixty5

Blok 61 en 63

Blok 61 en 63 bestaat uit wee carré vormige blokken met respectievelijk 96 en 100 woningen met een uitzonderlijke vrije hoogte van 3.20 en commerciële ruimten.

Blok 61
Blok 61

Blok 59

Blok 59

Blok 59 bestaat uit een 70 m hoge toren met 156 zogenaamde loftwoningen. Op de begane grond is een commerciële plint voorzien. Samen met blok 61 en 63 zijn de gebouwen geïnspireerd op de grote pakhuizen van New York en passen zo prima in de uitstraling van Strijp-S. De laagbouw van het gebouw is kenmerkend voor een aantal van de gebouwen op Strijp-S langs het spoor. Deze bestaat uit een carré waarmee voor de hier gelegen woningen een geluidluwe zijde wordt gerealiseerd.

Release AERIUS Calculator 2020

Op 15 oktober 2020 vond de release van een nieuwe versie van AERIUS Calculator plaats. Met de AERIUS Calculator wordt de stikstofdepositie ter plaatse van de zogeheten Natura 2000-gebieden berekend ten gevolge van een project. Dat kan een kleinschalig project zijn, zoals de bouw van een woning, tot een grootschalige industriële ontwikkeling. Op grond van de uitkomsten van deze berekening wordt beoordeeld of een project vergunningplichtig is op grond van de Wet natuurbescherming, en zo ja, of zo'n vergunning verleend kan worden.

Aanvullingsregeling geluid - ter consultatie

Sinds gisteren ligt de Aanvullingsregeling geluid voor een periode van 6 weken ter consultatie. Met deze Aanvullingsregeling geluid (Areg) wordt het aanvullingsspoor geluid binnen de Omgevingswet gecomplementeerd. Samen met de Aanvullingswet geluid en het Aanvullingsbesluit geluid is de hele nieuwe systematiek voor geluid onder de Omgevingswet bekend. Iederen kan nu zijn zienswijze kenbaar maken ten aanzien van deze Aanvullingsregeling.

 

 

Abonneer op Ruimtelijke ordening